Skip to main content

TANKE OCH SYFTE

Author: netnebulis14 / Date: Fri, 07/01/2016 - 20:11
Karin Boyes Minneslopp

Karin Boyes Minneslopp

Loppet för dem som inte riktigt orkar.

Tanken att skapa och arrangera Karin Boyes minneslopp har vuxit fram ur idén att hälsa och kultur var och en stärker och inspirerar oss alla till utveckling och välmående. Att knyta dem samman i ett arrangemang där deltagarna umgås och  utvecklas tillsammans i vacker miljö med inspirerande ord på vägen gör gott för många på olika nivåer..

Karins lyrik ger oss bevingade ord likt dagens mentala coacher för perspektiv, råd och nyfikenhet utefter livets bana.  Henns ofta existentiella funderingar och tankar kan man följa som ledstjärnor i livet då hennes lyrik med fördel kan inspirera till nya förhållningssätt. 

Vi vill i detta välgörenhetslopp erbjuda något som inte bara fokuserar på eget psykiskt och fysiskt välbefinnande och utveckling utan också på andras som genom detta kan ges stöd och kraft för vidare steg i livet.  .    

Karin Boye är bara en av flera kända svenska författare som tagit sitt liv pga psykisk ohälsa och för många är det okänt att även följande författare har gått samma öde tillmötes: Harry Martinsson, Stig Dagerman, Vilhelm Moberg, Hjalmar Gullberg och Olle Hedberg. 

Varför har det så länge varit tyst om självmord? Vi vet att myter, okunskap och tystnad inte bidrar till att lösa samhällsproblem. Dags att läsa på om självmord och göra allt vi kan för att förebygga tragedierna. Ett sätt att bidra till att bryta tystnaden är genom Karin Boyes minneslopp.

Att med gemensam kraft och energi förändra och synliggöra samhällsbrister kan rädda liv. Minnesloppet kommer att ge stöd och kraft för många. Loppet inkluderar även de som inte kan, vågar eller orkar och som behöver stöd i livet och sin situation. Alla rör vi oss bland folk som mår mer eller mindre bra. Alla kan vi av olika anledningar drabbas av psykisk ohälsa. Vi kan alla på något sätt bidra med insatser och engagemang för dem som just nu behöver stöd, råd och insatser.  

Vi behöver bli många fler som hjälps år att bryta upp och förändra tystnaden kring självmord. Psykiatrin och samhällets vård ska vi med rätta ställa höga krav på men vi kan aldrig förvänta oss att den ska och kan lösa allt. Vi kan alla kan göra något för någon. 

Men vi som arbetar med att förebygga självmord känner att samhället förändras. Allt fler uppmärksammar att självmord är ett oerhört stort samhällsproblem och det ligga i allas intresse att uppmärksamma. 

Fakta om självmord
Ungefär 1500 personer tar sitt liv varje år. Cirka 260 omkommer i trafikolyckor. Det är alltså nära sex gånger fler som tar sitt liv jämfört med det antal som dör i trafiken.

Ungefär en tonåring tar varje vecka sitt liv. Män står för cirka 70 procent av självmorden.

Då du uppmärksammat någon som har det svårt kan du också gå vidare och fråga hur personen mår. Då är du med och bryter tystnaden om psykisk ohälsa. Ditt medmänskliga stöd kan vara avgörande för någon som har det svårt så,  Våga Fråga.

Varmt välkommen att delta i "Boyeloppet",  steg för livet ! 

Håkan och Sissela. volontärer i Suicide Zero.